MAKANAN TRADISIONAL MALAYSIA: KAUM MELAYU

 Terdapat pelbagai warisan budaya di Malaysia. Antaranya ialah makanan tradisional masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum. Blog ini memperkenalkan dua jenis makanan tradisional kaum Melayu, iaitu kaum utama di Malaysia. 


1.  KETUPAT

sejenis hidangan yang dibuat daripada beras atau pulut yang dibungkus dalam anyaman daun kelapa dan direbus dalam periuk 

 dimakan bersama lauk-pauk seperti rendanglontongopor ayam dan sebagainya. 

berasal dari Jawa Indonesia

terkenal serata merangkumi BruneiMalaysiaSingapura sampai sejauh Selatan Thailand.

Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya. 

Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya

Ketupat nasi dibuat daripada beras


2.  OTAK-OTAK 

Otak-otak dihasilkan dari isi ikan (biasanya ikan tenggiri) yang digaulkan dengan campuran berempah termasuk lada, bawang putih, bawang merah, kunyit, serai dan santan

Campuran ini dibungkus dalam daun kelapa dan dibakar atau dikukus

Sekiranya di dibungkus dalam daun pisang, ia dikenali sebagai pais.


Sungguhpun otak-otak ikan paling biasa, terdapat juga otak-otak yang diperbuat daripada :

- udang

- sotong

- kepala ikan 

- ayam

Comments