MAKANAN TRADISIONAL MALAYSIA: KAUM MELAYU
Terdapat pelbagai warisan budaya di Malaysia. Antaranya ialah makanan tradisional masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum. Blog ini memperkenalkan dua jenis makanan tradisional kaum Melayu, iaitu kaum utama di Malaysia.
1. KETUPAT
dimakan bersama lauk-pauk seperti rendang, lontong, opor ayam dan sebagainya.
berasal dari Jawa Indonesia
terkenal serata merangkumi Brunei, Malaysia, Singapura sampai sejauh Selatan Thailand.
Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya
Ketupat nasi dibuat daripada beras.
2. OTAK-OTAK
Otak-otak dihasilkan dari isi ikan (biasanya ikan tenggiri) yang digaulkan dengan campuran berempah termasuk lada, bawang putih, bawang merah, kunyit, serai dan santan.
Campuran ini dibungkus dalam daun kelapa dan dibakar atau dikukus.
Sekiranya di dibungkus dalam daun pisang, ia dikenali sebagai pais.
Sungguhpun otak-otak ikan paling biasa, terdapat juga otak-otak yang diperbuat daripada :
- udang
- sotong
- kepala ikan
- ayam
Comments
Post a Comment